Тамақтандыру - НШ№26 Кара-су http://26-merki.mektebi.kz/ ru Тамақтандыру - НШ№26 Кара-су DataLife Engine Келісім шарт интернет желісі бойынша http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/tamatandandyru-sharttary/94-kelsm-shart-internet-zhels-bojynsha.html http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/tamatandandyru-sharttary/94-kelsm-shart-internet-zhels-bojynsha.html ]]> ]]> admin Wed, 30 Apr 2025 14:24:33 +0600 Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі http://26-merki.mektebi.kz/roditelyam/92-drys-tamatanu-densauly-kepl.html http://26-merki.mektebi.kz/roditelyam/92-drys-tamatanu-densauly-kepl.html Мақсаты: Денсаулық-зор байлық. Денсаулық жақсы болу үшін дұрыс тамақтанып, салауатты өмір салтын ұстау керек. Тағамдардың құрамында пайдалы дәрумендер,көмірсутек,нәруыздар мен майлар болуы .Адам көп мөлшерде су ішу керек. Ол ағамыз ға қоректік заттар мен оттекті тасымалдайды. Су-тіршілік көзі екенін түсіндіру.








]]>
Мақсаты: Денсаулық-зор байлық. Денсаулық жақсы болу үшін дұрыс тамақтанып, салауатты өмір салтын ұстау керек. Тағамдардың құрамында пайдалы дәрумендер,көмірсутек,нәруыздар мен майлар болуы .Адам көп мөлшерде су ішу керек. Ол ағамыз ға қоректік заттар мен оттекті тасымалдайды. Су-тіршілік көзі екенін түсіндіру.








]]>
admin Mon, 14 Oct 2024 14:51:03 +0600
2024 жылдың 6 қыркүйегінде "№26 бастауыш" мектебінде мектеп меңгерушісі: Манкеева М.Т ыстық тамақтың және тағамдардың сапасымен танысып шықты. http://26-merki.mektebi.kz/roditelyam/91-2024-zhyldy-6-yrkjegnde-26-bastauysh-mektebnde-mektep-megerushs-mankeeva-mt-ysty-tamaty-zhne-taamdardy-sapasymen-tanysyp-shyty.html http://26-merki.mektebi.kz/roditelyam/91-2024-zhyldy-6-yrkjegnde-26-bastauysh-mektebnde-mektep-megerushs-mankeeva-mt-ysty-tamaty-zhne-taamdardy-sapasymen-tanysyp-shyty.html









































]]>










































]]>
admin Fri, 06 Sep 2024 14:00:13 +0600
Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісі http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/75-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-akts.html http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/75-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-akts.html    №26 бастауыш мектебіндегі білім алушылардың тамақтану сапасына бағалау жөніндегі бракераж комиссия мүшелері асханаға рейд жүргізді. Комиссия мүшелері рейд барысында тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісін жасады.
 Мектепте 6 білім алушылар тегін тамақтанады.

Мектепте асхана ертеңгі сағат 08.00-ден бастап 11.30-ға дейін жұмыс істейді.  
     Асхананың санитарлық жағдайы талапқа сай. Тазалық толық сақталған. Дайын өнім сапасы дұрыс. Тексеріс барысында тағамдардың салмағы нормаға сай, тағамдардың үлес салмағы дұрыс сақталған, құрамында ассортиментте   білім бөлімінің бекітілген айлық ас мәзіріне сәйкес.

    Аспазшы Г.Кокебаеваның денсаулығы күнделікті тексеріледі, сыртқы киім үлгісі барлық талапқа сай, медтексеруден өткен, мерзімі жарамды.

Ыдыстар толық жеткілікті, ыдыстарды жууға толық жағдай жасалынған. Көкөністерге, шикізаттарға арнайы сөрелер жасалған, жазу таңбалары қойылған. Тамақтың тәулік сынамасы алынған, арнайы шиша ыдыстарда сақталған. Шикізаттар мен жеткізілген азық-түліктің сапасы жақсы, мерзімдері өтілмеген.

    Сонымен қатар балалардың тұтуына рұқсат етілмейтін тағамдарды (чипсы, газдалған су, энергетикалық сусындар, құрамында консерванттар бар тағамдар) сатуға жол берілмейді.

]]>
Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісі 


Қарасу ауылы.                        Күні __12.01.2024ж_

12 қаңтар айы

Білім беру ұйымы: __ №26 бастауыш мектебі  _________________________________

Қызметті жеткізуші (болған жағдайда): ___ Г.Кокебаева _________________________

Мынадай құрамдағы комиссия: 

1.М.Т.Манкеева - комиссия төрайымы-мектеп меңгерушісі 

2.А.Толендиева - бастауыш сынып мұғалімі

3.Д.Кулжабаева - ата-аналар комитетінің төрайымы

4.С.Маликова - Қарасу ауылының дәрігерлік   пунктінің, медициналық жалпы тәжірибелік медқызметкер(келісім бойынша), комиссия мүшесі

5.Ж.Каукаева - ата-аналар комитетінің мүшесі

6.А.Нупбаева - ата-аналар комитетінің мүшесі


            Асханаға, ас блогына келесі параметрлер бойынша тексеріс жүргізді: 


Көрсеткіш

Талап етіледі

Сәйкес келеді

Сәйкес келмейді

Ескерту 

Объектінің қолданыстағы талаптарға сәйкестігі туралы санитариялық-эпидемиологиялық қорытындының болуы  

+

+



Тамақ өнімдерінің сапасы, оларды тасымалдау, жеткізу, түсіру шарттары

+

+



Күнделікті мәзірдің перспективалық мәзірге сәйкестігі

+

+



Асхананың жұмыс кестесінің сақталуы

+

+



Сыныптар бойынша тамақтану кестесі мен тамақтану арасындағы аралықты сақтау

+

+



Еркін мәзірге арналып бекітілген прайс

+

+



Ауыз су режимін ұйымдастыру

+

+



Дайын өнімнің сапасы

+

+



Бақылаудағы тағамның болуы

+

+



Дайындалған өнімнің органолептикалық  қасиеті

+

+



Технологиялық картаға сәйкестігі

+

+



10 порцияны бақылап өлшеу

+

+



1 тағамды үлестіру желісі  (мармит) 





2 тағамды үлестіру желісі  (мармит) 





3 тағамды үлестіру желісі  (мармит) (алюминий ыдыста суытуға тыйым салынады)





Тарату жағдайы (ылғалды затты пайдалануға тыйым салынады)





Асханалық аспаптарды дұрыс сақтау (кассеталардың болуы және қасықтарды, шанышқыларды жоғары қаратып сақтау )

+

+



Тағамды дәрумендендіру

+

+



Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Тамақпен байланысты емес тауарларды сатудың болуы





Тамақ ішуді ұйымдастыру 

Отыратын орындар саны

+

+



Қол жуатын раковиналардың саны

+

+



Сабынның болуы

+

+



Кептіргіштердің болуы





Жиһаздың жағдайы

+

+



Үстелдерді өңдеуге арналған құрал 





Асхана және ас үй ыдыстарының, асхана аспаптарының жай-күйі

+

+



Ыдыстың қосалқы жиынтығының жеткіліктілігі және болуы





Асхананың санитариялық жай-күйі





Жинау мүкәммалы (таңбалау, жеке сақтау орны)





Ас блогы үй-жайларының жай-күйі

«Ыдыс жуу ережесі» маңдайшасының болуы

+

+



Ыстық және суық сумен жабдықтау жүйелерінің, су жылытқыштардың жарамдылығы

+

+



Су бұру жүйелерінің жарамдылығы

+

+



Жылу жүйелерінің жарамдылығы

+

+



Жарықтандыру жүйелерінің жарамдылығы

+

+



Ас блоктарында шамдарда қорғаныш арматурасының, ылғалдан қорғанышы бар шамдардың болуы





Асхананы жуу және өңдеу үшін және ас үй ыдыстары үшін жеке жағдайлардың болуы

+

+



Жуу құралдарының болуы

+

+



Жуу құралдарын сақтау және таңбалау шарттары (жеке жабық ыдыста)

+

+



Жуу құралдарын сақтау мерзімдерін сақтау

+

+



Жуу құралдарына сертификаттардың болуы

+

+



Тамақ қалдықтарын жинауға арналған ыдыстың болуы

+

+



Тамақ қалдықтарын жинауға арналған сыйымдылықты таңбалау

+

+



Тамақ қалдықтарына арналған контейнерлерді өңдеу (не өңделеді және кім жауапты)





Ағындылықты сақтау:

«лас» асхана ыдыстарын жинау;

- жуу және өңдеу процесі;

- таза асхана ыдыстарын сақтау





Тазалау кестесінің болуы

+

+



Өнімдерді сақтау шарттарын сақтау

Қоймалар

Сусымалы өнімдерді тұғырықтарда, тауар қойғыштарда, стеллаждарда сақтау

+

+



Температуралық-ылғалдылық режимін сақтау. Қоймада термометрдің, гидрометрдің болуы





Тауар көршілестігін сақтау

+

+



Тамақ өнімдерінде жарамдылық мерзімдерінің болуы және сақталуы

+

+



Көкөністерді жәшіктерде, тауар қойғыштарда, тегендердегі таңбаланған сыйымдылықтарда сақтау

+

+



Қоймалардың санитарлық жағдайы

+

+



Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Тоңазытқыштар

Тоңазытқыш жабдығының мақсаты туралы таңбалау

+

+



Термометрлердің болуы





Тауар көршілестігін сақтау

+

+



Тамақ өнімдерінде жарамдылық мерзімдерінің болуы және сақталуы

+

+



Тоңазытқыш жабдығының санитарлық жағдайы

+

+



Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Тәуліктік сынамаларды сақтау шарттары мен дұрыстығы

+

+



Ет цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Көкөніс цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Ұн цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Нан цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Нан сақтауға арналған сөрелерді өңдеуге арналған 1% сірке суы ерітіндісінің болуы





Нан үгіндісін жинауға арналған ыдыс пен щетканың болуы





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған өнімдердің болуы





Пісіру цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Электр жабдықтарының жарамдылығы және жай-күйі





Жерге тұйықтаудың болуы, резеңке кілемшелердің болуы





Механикалық желдетудің жай-күйі





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Персоналдың қол жууы және кептіруі үшін жағдайлардың болуы. Асхана қызметкерлерінің жеке және өндірістік гигиенасын сақтау





Жұмыртқаларды сақтау және пайдалану

Сапа мен қауіпсіздікті куәландыратын құжаттардың болуы





Жұмыртқаны сақтау шарттары





Жұмыртқаны жууға және өңдеуге арналған таңбасы бар сыйымдылық





Жұмыртқа жууға арналған құрал





Бактерицидті шамның болуы





Буфет

Мөрмен немесе қолмен расталған сатылатын буфет өнімдері ассортиментінің тізбесі (прайс-парақ)





Баға белгілерінің болуы





Сақтау шарттарын сақтау





Сату шарттары мен мерзімдерін сақтау





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Құжаттар 

Тамақ өнімдерін жеткізушілермен жасалған шарттар

+

+



Автокөлікке арналған хабарлама (азық-түлікті жеткізуге рұқсат беру) 

+

+



Сертификаттар, сәйкестік туралы декларациялар

+

+



Түскен өнімді өткізу мерзімі

+

+



Келіп түскен өнімнің сапасы, нормаларға сәйкестігі

+

+



Тағам дайындаудың технологиялық карталары

+

+



Тез бұзылатын тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттардың бракераждық журналы

+

+



«С-дәрумендендіру» журналы

+

+



Тағамдардың және аспаздық өнімдердің сапасын органолептикалық бағалау журналы

+

+



_________ _ ж. ________ ас өнімдері нормаларының орындалуын бақылау ведомосы

+

+



Жұмыс орнында медициналық тексеруден және гигиеналық оқытудан өткені туралы белгісі бар ас блогы қызметкерлерінің жеке медициналық кітапшаларының болуы

+

+



Ас блогының жұмысшыларында бөгде заттардың, іріңді аурулардың және жаралардың болуы

+

+



«Денсаулық» журналы ас блогы қызметкерлерін тексеру нәтижелері туралы

+

+



Толық тазалау жүргізу журналы

+

+



Тоңазытқыштардың температуралық режимін тіркеу журналы

+

+



Өндірістік бақылау бағдарламасының болуы

+

+



Тұрмыстық бөлме



Арнайы киімнің қосалқы жиынтығының болуы

+

+



Қызметкерлердің жеке заттарын сақтауға арналған шкафтың болуы

+

+



Арнайы киімді сақтауға арналған шкафтың болуы

+


+




Душ бөлмесі, ванна бөлмесі





Асхана қызметкерлерінің сыртқы келбеті (форманың тазалығы, ұқыптылығы, арнайы киімнің толық жиынтығында жұмыс істей ме)

+

+



Жинау мүкәммалы, олардың жеткіліктілігі, таңбалануының болуы





Жинау мүкәммалын, таңбалауды сақтауға арналған жеке үй-жайдың (арнайы орындардың) болуы





Дезинфекциялық құралдардың, ілеспе құжаттардың болуы. Оларды сақтау шарттары.

+

+



Москит торының болуы





Жиыны





























]]>
admin Fri, 12 Jan 2024 11:11:33 +0600
Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісі http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/76-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-akts.html http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/76-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-akts.html    №26 бастауыш мектебіндегі білім алушылардың тамақтану сапасына бағалау жөніндегі бракераж комиссия мүшелері асханаға рейд жүргізді. Комиссия мүшелері рейд барысында тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісін жасады.
 Мектепте 6 білім алушылар тегін тамақтанады.

Мектепте асхана ертеңгі сағат 08.00-ден бастап 11.30-ға дейін жұмыс істейді.  
     Асхананың санитарлық жағдайы талапқа сай. Тазалық толық сақталған. Дайын өнім сапасы дұрыс. Тексеріс барысында тағамдардың салмағы нормаға сай, тағамдардың үлес салмағы дұрыс сақталған, құрамында ассортиментте   білім бөлімінің бекітілген айлық ас мәзіріне сәйкес.

    Аспазшы Г.Кокебаеваның денсаулығы күнделікті тексеріледі, сыртқы киім үлгісі барлық талапқа сай, медтексеруден өткен, мерзімі жарамды.

Ыдыстар толық жеткілікті, ыдыстарды жууға толық жағдай жасалынған. Көкөністерге, шикізаттарға арнайы сөрелер жасалған, жазу таңбалары қойылған. Тамақтың тәулік сынамасы алынған, арнайы шиша ыдыстарда сақталған. Шикізаттар мен жеткізілген азық-түліктің сапасы жақсы, мерзімдері өтілмеген.

    Сонымен қатар балалардың тұтуына рұқсат етілмейтін тағамдарды (чипсы, газдалған су, энергетикалық сусындар, құрамында консерванттар бар тағамдар) сатуға жол берілмейді.

]]>
Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісі 


Қарасу ауылы.                        Күні __12.01.2024ж_

12 қаңтар айы

Білім беру ұйымы: __ №26 бастауыш мектебі  _________________________________

Қызметті жеткізуші (болған жағдайда): ___ Г.Кокебаева _________________________

Мынадай құрамдағы комиссия: 

1.М.Т.Манкеева - комиссия төрайымы-мектеп меңгерушісі 

2.А.Толендиева - бастауыш сынып мұғалімі

3.Д.Кулжабаева - ата-аналар комитетінің төрайымы

4.С.Маликова - Қарасу ауылының дәрігерлік   пунктінің, медициналық жалпы тәжірибелік медқызметкер(келісім бойынша), комиссия мүшесі

5.Ж.Каукаева - ата-аналар комитетінің мүшесі

6.А.Нупбаева - ата-аналар комитетінің мүшесі


            Асханаға, ас блогына келесі параметрлер бойынша тексеріс жүргізді: 


Көрсеткіш

Талап етіледі

Сәйкес келеді

Сәйкес келмейді

Ескерту 

Объектінің қолданыстағы талаптарға сәйкестігі туралы санитариялық-эпидемиологиялық қорытындының болуы  

+

+



Тамақ өнімдерінің сапасы, оларды тасымалдау, жеткізу, түсіру шарттары

+

+



Күнделікті мәзірдің перспективалық мәзірге сәйкестігі

+

+



Асхананың жұмыс кестесінің сақталуы

+

+



Сыныптар бойынша тамақтану кестесі мен тамақтану арасындағы аралықты сақтау

+

+



Еркін мәзірге арналып бекітілген прайс

+

+



Ауыз су режимін ұйымдастыру

+

+



Дайын өнімнің сапасы

+

+



Бақылаудағы тағамның болуы

+

+



Дайындалған өнімнің органолептикалық  қасиеті

+

+



Технологиялық картаға сәйкестігі

+

+



10 порцияны бақылап өлшеу

+

+



1 тағамды үлестіру желісі  (мармит) 





2 тағамды үлестіру желісі  (мармит) 





3 тағамды үлестіру желісі  (мармит) (алюминий ыдыста суытуға тыйым салынады)





Тарату жағдайы (ылғалды затты пайдалануға тыйым салынады)





Асханалық аспаптарды дұрыс сақтау (кассеталардың болуы және қасықтарды, шанышқыларды жоғары қаратып сақтау )

+

+



Тағамды дәрумендендіру

+

+



Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Тамақпен байланысты емес тауарларды сатудың болуы





Тамақ ішуді ұйымдастыру 

Отыратын орындар саны

+

+



Қол жуатын раковиналардың саны

+

+



Сабынның болуы

+

+



Кептіргіштердің болуы





Жиһаздың жағдайы

+

+



Үстелдерді өңдеуге арналған құрал 





Асхана және ас үй ыдыстарының, асхана аспаптарының жай-күйі

+

+



Ыдыстың қосалқы жиынтығының жеткіліктілігі және болуы





Асхананың санитариялық жай-күйі





Жинау мүкәммалы (таңбалау, жеке сақтау орны)





Ас блогы үй-жайларының жай-күйі

«Ыдыс жуу ережесі» маңдайшасының болуы

+

+



Ыстық және суық сумен жабдықтау жүйелерінің, су жылытқыштардың жарамдылығы

+

+



Су бұру жүйелерінің жарамдылығы

+

+



Жылу жүйелерінің жарамдылығы

+

+



Жарықтандыру жүйелерінің жарамдылығы

+

+



Ас блоктарында шамдарда қорғаныш арматурасының, ылғалдан қорғанышы бар шамдардың болуы





Асхананы жуу және өңдеу үшін және ас үй ыдыстары үшін жеке жағдайлардың болуы

+

+



Жуу құралдарының болуы

+

+



Жуу құралдарын сақтау және таңбалау шарттары (жеке жабық ыдыста)

+

+



Жуу құралдарын сақтау мерзімдерін сақтау

+

+



Жуу құралдарына сертификаттардың болуы

+

+



Тамақ қалдықтарын жинауға арналған ыдыстың болуы

+

+



Тамақ қалдықтарын жинауға арналған сыйымдылықты таңбалау

+

+



Тамақ қалдықтарына арналған контейнерлерді өңдеу (не өңделеді және кім жауапты)





Ағындылықты сақтау:

«лас» асхана ыдыстарын жинау;

- жуу және өңдеу процесі;

- таза асхана ыдыстарын сақтау





Тазалау кестесінің болуы

+

+



Өнімдерді сақтау шарттарын сақтау

Қоймалар

Сусымалы өнімдерді тұғырықтарда, тауар қойғыштарда, стеллаждарда сақтау

+

+



Температуралық-ылғалдылық режимін сақтау. Қоймада термометрдің, гидрометрдің болуы





Тауар көршілестігін сақтау

+

+



Тамақ өнімдерінде жарамдылық мерзімдерінің болуы және сақталуы

+

+



Көкөністерді жәшіктерде, тауар қойғыштарда, тегендердегі таңбаланған сыйымдылықтарда сақтау

+

+



Қоймалардың санитарлық жағдайы

+

+



Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Тоңазытқыштар

Тоңазытқыш жабдығының мақсаты туралы таңбалау

+

+



Термометрлердің болуы





Тауар көршілестігін сақтау

+

+



Тамақ өнімдерінде жарамдылық мерзімдерінің болуы және сақталуы

+

+



Тоңазытқыш жабдығының санитарлық жағдайы

+

+



Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Тәуліктік сынамаларды сақтау шарттары мен дұрыстығы

+

+



Ет цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Көкөніс цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Ұн цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Нан цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Нан сақтауға арналған сөрелерді өңдеуге арналған 1% сірке суы ерітіндісінің болуы





Нан үгіндісін жинауға арналған ыдыс пен щетканың болуы





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған өнімдердің болуы





Пісіру цехы

Жабдықтар мен мүкәммалды таңбалау





Электр жабдықтарының жарамдылығы және жай-күйі





Жерге тұйықтаудың болуы, резеңке кілемшелердің болуы





Механикалық желдетудің жай-күйі





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Персоналдың қол жууы және кептіруі үшін жағдайлардың болуы. Асхана қызметкерлерінің жеке және өндірістік гигиенасын сақтау





Жұмыртқаларды сақтау және пайдалану

Сапа мен қауіпсіздікті куәландыратын құжаттардың болуы





Жұмыртқаны сақтау шарттары





Жұмыртқаны жууға және өңдеуге арналған таңбасы бар сыйымдылық





Жұмыртқа жууға арналған құрал





Бактерицидті шамның болуы





Буфет

Мөрмен немесе қолмен расталған сатылатын буфет өнімдері ассортиментінің тізбесі (прайс-парақ)





Баға белгілерінің болуы





Сақтау шарттарын сақтау





Сату шарттары мен мерзімдерін сақтау





Санитарлық жағдайы





Тыйым салынған тағамдар мен өнімдерді дайындаудың, сатудың және пайдаланудың болуы





Құжаттар 

Тамақ өнімдерін жеткізушілермен жасалған шарттар

+

+



Автокөлікке арналған хабарлама (азық-түлікті жеткізуге рұқсат беру) 

+

+



Сертификаттар, сәйкестік туралы декларациялар

+

+



Түскен өнімді өткізу мерзімі

+

+



Келіп түскен өнімнің сапасы, нормаларға сәйкестігі

+

+



Тағам дайындаудың технологиялық карталары

+

+



Тез бұзылатын тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттардың бракераждық журналы

+

+



«С-дәрумендендіру» журналы

+

+



Тағамдардың және аспаздық өнімдердің сапасын органолептикалық бағалау журналы

+

+



_________ _ ж. ________ ас өнімдері нормаларының орындалуын бақылау ведомосы

+

+



Жұмыс орнында медициналық тексеруден және гигиеналық оқытудан өткені туралы белгісі бар ас блогы қызметкерлерінің жеке медициналық кітапшаларының болуы

+

+



Ас блогының жұмысшыларында бөгде заттардың, іріңді аурулардың және жаралардың болуы

+

+



«Денсаулық» журналы ас блогы қызметкерлерін тексеру нәтижелері туралы

+

+



Толық тазалау жүргізу журналы

+

+



Тоңазытқыштардың температуралық режимін тіркеу журналы

+

+



Өндірістік бақылау бағдарламасының болуы

+

+



Тұрмыстық бөлме



Арнайы киімнің қосалқы жиынтығының болуы

+

+



Қызметкерлердің жеке заттарын сақтауға арналған шкафтың болуы

+

+



Арнайы киімді сақтауға арналған шкафтың болуы

+


+




Душ бөлмесі, ванна бөлмесі





Асхана қызметкерлерінің сыртқы келбеті (форманың тазалығы, ұқыптылығы, арнайы киімнің толық жиынтығында жұмыс істей ме)

+

+



Жинау мүкәммалы, олардың жеткіліктілігі, таңбалануының болуы





Жинау мүкәммалын, таңбалауды сақтауға арналған жеке үй-жайдың (арнайы орындардың) болуы





Дезинфекциялық құралдардың, ілеспе құжаттардың болуы. Оларды сақтау шарттары.

+

+



Москит торының болуы





Жиыны





























]]>
admin Fri, 12 Jan 2024 11:11:33 +0600
Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісі 12.01.2024 http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/74-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-akts-12012024.html http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/74-tamatanu-sapasyna-monitoring-zhrgzu-akts-12012024.html




   №26 бастауыш мектебіндегі білім алушылардың тамақтану сапасына бағалау жөніндегі бракераж комиссия мүшелері асханаға рейд жүргізді. Комиссия мүшелері рейд барысында тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісін жасады.
 Мектепте 6 білім алушылар тегін тамақтанады.

Мектепте асхана ертеңгі сағат 08.00-ден бастап 11.30-ға дейін жұмыс істейді.  
     Асхананың санитарлық жағдайы талапқа сай. Тазалық толық сақталған. Дайын өнім сапасы дұрыс. Тексеріс барысында тағамдардың салмағы нормаға сай, тағамдардың үлес салмағы дұрыс сақталған, құрамында ассортиментте   білім бөлімінің бекітілген айлық ас мәзіріне сәйкес.

    Аспазшы Г.Кокебаеваның денсаулығы күнделікті тексеріледі, сыртқы киім үлгісі барлық талапқа сай, медтексеруден өткен, мерзімі жарамды.

Ыдыстар толық жеткілікті, ыдыстарды жууға толық жағдай жасалынған. Көкөністерге, шикізаттарға арнайы сөрелер жасалған, жазу таңбалары қойылған. Тамақтың тәулік сынамасы алынған, арнайы шиша ыдыстарда сақталған. Шикізаттар мен жеткізілген азық-түліктің сапасы жақсы, мерзімдері өтілмеген.

    Сонымен қатар балалардың тұтуына рұқсат етілмейтін тағамдарды (чипсы, газдалған су, энергетикалық сусындар, құрамында консерванттар бар тағамдар) сатуға жол берілмейді.














]]>





   №26 бастауыш мектебіндегі білім алушылардың тамақтану сапасына бағалау жөніндегі бракераж комиссия мүшелері асханаға рейд жүргізді. Комиссия мүшелері рейд барысында тамақтану сапасына мониторинг жүргізу актісін жасады.
 Мектепте 6 білім алушылар тегін тамақтанады.

Мектепте асхана ертеңгі сағат 08.00-ден бастап 11.30-ға дейін жұмыс істейді.  
     Асхананың санитарлық жағдайы талапқа сай. Тазалық толық сақталған. Дайын өнім сапасы дұрыс. Тексеріс барысында тағамдардың салмағы нормаға сай, тағамдардың үлес салмағы дұрыс сақталған, құрамында ассортиментте   білім бөлімінің бекітілген айлық ас мәзіріне сәйкес.

    Аспазшы Г.Кокебаеваның денсаулығы күнделікті тексеріледі, сыртқы киім үлгісі барлық талапқа сай, медтексеруден өткен, мерзімі жарамды.

Ыдыстар толық жеткілікті, ыдыстарды жууға толық жағдай жасалынған. Көкөністерге, шикізаттарға арнайы сөрелер жасалған, жазу таңбалары қойылған. Тамақтың тәулік сынамасы алынған, арнайы шиша ыдыстарда сақталған. Шикізаттар мен жеткізілген азық-түліктің сапасы жақсы, мерзімдері өтілмеген.

    Сонымен қатар балалардың тұтуына рұқсат етілмейтін тағамдарды (чипсы, газдалған су, энергетикалық сусындар, құрамында консерванттар бар тағамдар) сатуға жол берілмейді.














]]>
admin Fri, 12 Jan 2024 11:05:55 +0600
Ас – адамның арқауы http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/71-as-adamny-arauy.html http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/71-as-adamny-arauy.html "Ас-адамның арқауы" деген қазақтың мақалы. Бұл- өте құнды мақал. Өткені денсаулықтың жақсы болуы адамның дұрыс тамақтануына байланысты. Дұрыс тамақтану әсіресе балалар үшін қажет. Дұрыс тамақтану адамның қанын толтырады, күшін арттырады. Ал қаны толық, күші мол адам ыстыққа да, суыққа да шыдамды.Таңертеңгі, түскі, кешкі тамақты күнде бір мезгілде ішу керек. Күніне төрт рет тамақтанса, тіпті жақсы.
]]>
"Ас-адамның арқауы" деген қазақтың мақалы. Бұл- өте құнды мақал. Өткені денсаулықтың жақсы болуы адамның дұрыс тамақтануына байланысты. Дұрыс тамақтану әсіресе балалар үшін қажет. Дұрыс тамақтану адамның қанын толтырады, күшін арттырады. Ал қаны толық, күші мол адам ыстыққа да, суыққа да шыдамды.Таңертеңгі, түскі, кешкі тамақты күнде бір мезгілде ішу керек. Күніне төрт рет тамақтанса, тіпті жақсы.
]]>
admin Mon, 16 Oct 2023 13:52:09 +0600
Асхана http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/70-ashana.html http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/70-ashana.html ]]> ]]> admin Fri, 01 Sep 2023 11:45:31 +0600 Жеміс-жидек пен көкөніс адам өмірін ұзартады http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/42-zhems-zhidek-pen-kkns-adam-mrn-zartady.html http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/42-zhems-zhidek-pen-kkns-adam-mrn-zartady.html admin Tue, 28 Sep 2021 14:53:34 +0600 Адамға ағзасыны ең пайданы жеміс жидектер http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/41-adama-azasyny-e-pajdany-zhems-zhidekter.html http://26-merki.mektebi.kz/pitanie/41-adama-azasyny-e-pajdany-zhems-zhidekter.html
ad

АЛМА

Дәстүр бойынша, жетекші орын лайықты алма алады. Англияда, олар айтады: «Егер сіз Ұйықтар алдында алманы жеп болса, дәрігер жұмысқа жоқ отыруға болады.» Ал шын мәнінде, жүкті әйелдер мен деточек үшін әсіресе қажетті темір мазмұнына чемпионы, жеміс. ең пайдалы жидек
Алмалар, сондай-ақ марганец, фосфор, күкірт, магний, калий, танин және құрамында , пектин целлюлозаға. Сондықтан, олар ас қорытуды жақсарту үшін мүмкіндігі бар. Бірақ ол оларды пайдалану жеуге ең жақсы болып табылады 20 минут өткеннен кейін олар, бүйір мәселелерді болдырмау үшін, асқазан сөлінің өндірісін ұлғайту есте сақтаған жөн. Осы жеміс қамтылған флавоноидтар демікпе және қант диабеті қаупін азайтады. Витаминдер E, C, A-ақ тері жағдайын әсер етеді.
олар йод (бірақ күніне 5 тұқым артық) құрамында, өйткені Apple, сүйек бірге жақсы жейді. Бұл қыздар жасауға, әсіресе қажет. Сондықтан олар өз әйелдер денсаулығын қолдауға ие болады.

АНАР

Сондай-ақ, «ең пайдалы жидек және жеміс» тізімінде әрқашан анар болып табылады. оның іс-қимыл үшін ең танымал жүрегін қорғау болып табылады. Осы жеміс тұрақты пайдалана отырып жүрек талмасынан қаупін азайтады. анар тұқым жеп Жоғары қан қысымы, ақырын қан қысымын қалыпқа алады. Сіз анемия тағайындалды кезде, білетіндей анар шырынын.
ad
өз рационын осы өнімді қамтиды пайдалы қабыну процестерін барысында. олардағы Антоцианы, тезірек сауығып кетуін ықпал.
Ол осы жемістер қатерлі ісіктерінің қалыптасуын болдырмау, сондай-ақ олардың дамуын баяулатуы мүмкін екені дәлелденген.

ХУРМА

Сондай-ақ, «10 ең пайдалы жеміс-жидек пен көкөніс» тізіміне хурма табылады. Себебі калий, оның жүрек-қан тамырлары жүйесі өте әлсіз болып табылады адамдар үшін қажет. Зерттеулер бұл жеміс алмастыруға болады деп көрсетті жүрек тамшысын. Ол кеме қабырғалары нығайту мүмкін. ең пайдалы жеміс-жидектер мен көкөністер
құрма бета-каротин сіздің тыныс алу жүйесінің жұмыс істейтін және бронхит және пневмония дамытуға мүмкіндік бермейді. А магний, натрий тұз шығару, бүйрек жеңілдетуге көмектеседі. қуық проблемалар және бүйрек жағдайда ол құрманы жеуге ұсынылады сондықтан.
Бұл жеміс тұтқыр және бактерицидтік қасиеті болып табылады, сондықтан жаралар мен күйіктерді емдеу кезінде, бұл бірінші көмекшісі бола алады. жеміс бір бөлігі теріге зардап шеккен аймаққа қолданылуға тиіс, және ол тез айығуды ықпал ететін болады қажеттігін тазартылған.

ЖҮЗІМ

Сондай-ақ, ең пайдалы жидек - жүзім, олар әдетте рейтингінде енгізілген жоқ, дегенмен. олар су және калорияларды сақтап, өйткені олар, аз мөлшермен тиіс фактісі байланысты барлық. Осыған қарамастан, ол марганец, темір, магний, мыс, кальций, мырыш және калий бар. Оның глюкоза және сахароза олар тез ауру кезінде қуатты қалпына келтіру үшін көмек алады, өте пайдалы болып табылады. Сонымен қатар, жүзім жүрекке жағымды әсер етеді және зат алмасуды жақсартады. Осы жидек жеп, адам, ішек іске қосады.
ad
балаларға арналған ең пайдалы жидектерол эритроциттер мен гемоглобин артады санын арттырады, өйткені жүзім, қан жақсартуға болады. Ол адамның иммунитетті нығайтады. ол құрамында амин қышқылдары, жасаруды тері ықпал етеді. ең оң жүзім мейіз ретінде кем пайдалы емес болып табылады. Ол бауыр, бүйрек және өкпе ауруларын емдеуге қажет.

АПЕЛЬСИН

«Ең пайдалы жеміс-көкөніс» жоғарғы апельсин кіреді. Осы цитрус басты артықшылығы - фолий қышқылының мазмұн. Бұл компонент елестету жоспарлап немесе қазірдің өзінде бала күтіп әйелдер үшін маңызды болып табылады. ол белсенді иммунитет жүйесін қолдау мен витаминдер ретінде Бірақ апельсин, барлық адамдар үшін қажет. Тіпті оның құрамына холестерин деңгейін төмендетеді компонент бар. Олар сондай-ақ азық-түлік игеруге жақсы көмектесіп, ас қорытуды әсер етеді. Сонымен қатар, Orange белсенді косметикалар, тері Сергіту және акнеге қарсы күрес көмек ретінде пайдаланылады. шамадан тыс пайдалану аллергиялық реакция тудыруы мүмкін, өйткені Бірақ жеміс бірдей қадам ұсынылмайды.
оның ликопин және флавоноидтар қатерлі ісік денесі қорғауға, өйткені Айтпақшы, грейпфрут, апельсин жанында орын алуы мүмкін. пектин қартаю теріні күресетін көмектеседі, себебі, сондай-ақ, ол әсіресе әйелдер сүйген.
ad

ҚАРАЖИДЕК

жастағы адамдар үшін ең пайдалы жазғы жидектер - қаражидек болып табылады. Ол антиоксиданттар бағалы болып табылады. адам жиі жеуге мұқтаждығы бар, ол осындай Альцгеймер және Паркинсон сияқты жасқа байланысты мәселелерді алдын алуға көмектеседі, өйткені, жыл сайын қаражидек. ол дәрумендер B, C және А. бар, өйткені Бірақ бұл, кез келген жастағы адамдар үшін өзекті болады ағза жидек үшін ең пайдалы қандай

БАНАН

С витаминінің банан көп, бірақ, басқа да жемістер салыстырғанда, ол көп із емес. Бұл жеміс басты артықшылығы - калий болып табылады. адам қан тамырларының проблемалар бар, немесе ол қант диабетімен ауыратын болса, онда Сондықтан, ол осы жеңсік жеуге қажет. Калий, сондай-ақ дене күшін және энергетикалық жабдықтарына береді. Бұл микроэлементтер төмен қан қысымы көмектеседі. Бұл жеміс ішек жақсы жұмыс істеуі үшін маңызды болып табылатын, талшық бай. Ол жетілмеген жеміс, әсіресе жүкті әйелдер үшін, жеуге жақсы емес екенін айта кету керек.

ҚАРБЫЗ

ad
Әл-ауқат қарбыз, мұндай темір, калий, магний, кальций, фолий қышқылы сияқты элементтерді қамтиды, бұл шын мәнінде тұрады. ол жай ғана Сонымен қатар В тобының дәрумендерге бай болып табылады және, ол болады және ішу, және азық ретінде ол, ыстық күні үнемдеу болып табылады, және сіз оны қайраткері үшін қорқады болуы мүмкін емес. Сондай-ақ, ол ішек қарағанда жақсырақ жұмыс бастайды кейін. Ол көп мөлшерде тұтынылатын, бірақ аз сыбаға болады. жеткілікті екі кесек жеуге арналған. Жүкті әйелдер үшін ең пайдалы жеміс
Құзыретті тәсіл желчь бүйрек бастап, денеден құм холестерин алып тастау, сондай-ақ іркілісті хабарламалары көмектеседі.
Ол бұл қарбыз атап өту маңызды болып табылады - жүкті әйелдер үшін ең пайдалы жеміс болып табылады. жүктілік кезеңінде, ол ұрықтың жүйке жасушаларының қалыптастыруда көмектеседі және ақ қан клеткаларының өндірісіне үлес өйткені, қажетті фолий қышқылы болып табылады. Ол сондай-ақ иммундық жүйесін қолдайды. Қарбыз - ісінуі басады несеп. Бірақ ол мұқият жидектер таңдау жақындауға маңызды орында әйелдер, емес сенімді сайт оны сатып, өйткені, уланған алу қаупі бар.

ӨРІК

ad
«Ең пайдалы жеміс пен жидекті» рейтингінде Өрік ол қойма микроэлементтер талап ретінде, соңғы емес. Ол каротин, калий, фосфор, йод қосылыстар, темір тұздары, және калий, магний, С дәрумені, P, PP, В1 бар. адам жіңішке қайраткері диеталар сақтайды Әрине, егер, ол осы жеміс қолданылуы тым қажет емес.
Бірақ өрік төмен қан қысымы көмектеседі және жүрек-қан тамырлары жүйесін нығайту, ісікті азайту және су-тұз алмасуының белгілейді. Ол қалқанша безі оң әсер етеді. Ол жүкті әйелдер үшін пайдалану ұсынылады. ең пайдалы жидек рейтингі
өрік пектин көп мөлшері бар, сондықтан ол ішекте тазалайды жақсы. шегуге тәуелді адамдар, қуырылған немесе майлы тағамдар, ол токсиндерді жоюға көмектеседі, өйткені, ол, жемісін жеуге жақсы.
өрік пайдаланып тамырларын нығайтатын Тағы бір мүмкін. Сонымен қатар, бұл өнім көгеріп тез пайда бейім теріге барларға үшін қажет. Таңқаларлық, бірақ екі немесе үш өрік үшін күн сайын жеуге жеткілікті денсаулық артықшылықтары, алуға. Бұл жеміс қарсы бар екенін, сондай-ақ есепке алған жөн.

БҮЛДІРГЕН

ad
Әрқашан балаларға арналған ең пайдалы жидек атап өткен жөн. Әрбір ана баланың қабыну процестеріне бірінші көмекшісі біледі - бұл таңқурай ғой. ол ауыруы, безгегі және қабынуды басады салицил қышқылы, бай бұл факт. Сондай-ақ, тамақтың аурулар бұл жидек болып табылады көмектеседі. Ол стафилококки өлтіруді шөп антибиотиктер бар. таңқурай қамтылған мырыш, ол өсу үшін жауапты екенін, белгілі А витамині жұтып көмектеседі.
Сонымен қатар, таңқурай мыс, кобальт, фолий қышқылы, В12, және құрамында темір. Барлық осы элементтер қан түзуші болып табылады. флаваноидтер ұштастыра С дәрумені ақ кемелерді нығайту. 10 ең пайдалы жидек
олардағы мырыш ер тұқым қалыптастыруға қатысады, өйткені Әсіресе таңқурай, ер көмектесе алады. Осы жидегі қалаған нәтижелерге болды, ол екі көзілдірікте күнделікті тұтынылатын керек.

ҚАНДАЙ ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕР, ӘСІРЕСЕ ҚҰНДЫ?

«Ең пайдалы жидектер мен жемістер» Номиналды Apple бірінші орынды алады, егер өрік оған көп түспейді және сіз оны беруге болады емес екенін білдіреді. ғалымдар тәтті-дәмділер бес түрлі түрлері туралы күн сайын жеуге кеңес сондықтан ол, кейбір жеміс басқа ауыстыру мүмкін емес, бұл есте сақтау маңызды болып табылады. жидектер саны шағын, бірақ өте маңызды шарты болуы мүмкін - бұл әртүрлілік.
ad
Әрине, әрбір жеміс пайдалы және маңызды микроэлементтер оның құрамына қамтиды. Мысалы, қара қарақат, қабынуға қарсы әсер ету кезінде ортақ суық, пайдалы болуы мүмкін, және қақырық тұт бронхиттің қақырық арттырады болады. Сондай-ақ, ревматизм үшін өзекті болып табылады және қан ұйыған болдырмайды ағызып. Kiwi біздің тіс және сүйек үшін пайдалы болады. Мүкжидек жұқпалы ауруларға қарсы қорғауға көмектеседі, және бүйрек тастар болдырмайды. Және де барлық-егер сенсорлық әрбір ұрықтың, ол өте пайдалы болады деп күмән жоқ.]]>
ad

АЛМА

Дәстүр бойынша, жетекші орын лайықты алма алады. Англияда, олар айтады: «Егер сіз Ұйықтар алдында алманы жеп болса, дәрігер жұмысқа жоқ отыруға болады.» Ал шын мәнінде, жүкті әйелдер мен деточек үшін әсіресе қажетті темір мазмұнына чемпионы, жеміс. ең пайдалы жидек
Алмалар, сондай-ақ марганец, фосфор, күкірт, магний, калий, танин және құрамында , пектин целлюлозаға. Сондықтан, олар ас қорытуды жақсарту үшін мүмкіндігі бар. Бірақ ол оларды пайдалану жеуге ең жақсы болып табылады 20 минут өткеннен кейін олар, бүйір мәселелерді болдырмау үшін, асқазан сөлінің өндірісін ұлғайту есте сақтаған жөн. Осы жеміс қамтылған флавоноидтар демікпе және қант диабеті қаупін азайтады. Витаминдер E, C, A-ақ тері жағдайын әсер етеді.
олар йод (бірақ күніне 5 тұқым артық) құрамында, өйткені Apple, сүйек бірге жақсы жейді. Бұл қыздар жасауға, әсіресе қажет. Сондықтан олар өз әйелдер денсаулығын қолдауға ие болады.

АНАР

Сондай-ақ, «ең пайдалы жидек және жеміс» тізімінде әрқашан анар болып табылады. оның іс-қимыл үшін ең танымал жүрегін қорғау болып табылады. Осы жеміс тұрақты пайдалана отырып жүрек талмасынан қаупін азайтады. анар тұқым жеп Жоғары қан қысымы, ақырын қан қысымын қалыпқа алады. Сіз анемия тағайындалды кезде, білетіндей анар шырынын.
ad
өз рационын осы өнімді қамтиды пайдалы қабыну процестерін барысында. олардағы Антоцианы, тезірек сауығып кетуін ықпал.
Ол осы жемістер қатерлі ісіктерінің қалыптасуын болдырмау, сондай-ақ олардың дамуын баяулатуы мүмкін екені дәлелденген.

ХУРМА

Сондай-ақ, «10 ең пайдалы жеміс-жидек пен көкөніс» тізіміне хурма табылады. Себебі калий, оның жүрек-қан тамырлары жүйесі өте әлсіз болып табылады адамдар үшін қажет. Зерттеулер бұл жеміс алмастыруға болады деп көрсетті жүрек тамшысын. Ол кеме қабырғалары нығайту мүмкін. ең пайдалы жеміс-жидектер мен көкөністер
құрма бета-каротин сіздің тыныс алу жүйесінің жұмыс істейтін және бронхит және пневмония дамытуға мүмкіндік бермейді. А магний, натрий тұз шығару, бүйрек жеңілдетуге көмектеседі. қуық проблемалар және бүйрек жағдайда ол құрманы жеуге ұсынылады сондықтан.
Бұл жеміс тұтқыр және бактерицидтік қасиеті болып табылады, сондықтан жаралар мен күйіктерді емдеу кезінде, бұл бірінші көмекшісі бола алады. жеміс бір бөлігі теріге зардап шеккен аймаққа қолданылуға тиіс, және ол тез айығуды ықпал ететін болады қажеттігін тазартылған.

ЖҮЗІМ

Сондай-ақ, ең пайдалы жидек - жүзім, олар әдетте рейтингінде енгізілген жоқ, дегенмен. олар су және калорияларды сақтап, өйткені олар, аз мөлшермен тиіс фактісі байланысты барлық. Осыған қарамастан, ол марганец, темір, магний, мыс, кальций, мырыш және калий бар. Оның глюкоза және сахароза олар тез ауру кезінде қуатты қалпына келтіру үшін көмек алады, өте пайдалы болып табылады. Сонымен қатар, жүзім жүрекке жағымды әсер етеді және зат алмасуды жақсартады. Осы жидек жеп, адам, ішек іске қосады.
ad
балаларға арналған ең пайдалы жидектерол эритроциттер мен гемоглобин артады санын арттырады, өйткені жүзім, қан жақсартуға болады. Ол адамның иммунитетті нығайтады. ол құрамында амин қышқылдары, жасаруды тері ықпал етеді. ең оң жүзім мейіз ретінде кем пайдалы емес болып табылады. Ол бауыр, бүйрек және өкпе ауруларын емдеуге қажет.

АПЕЛЬСИН

«Ең пайдалы жеміс-көкөніс» жоғарғы апельсин кіреді. Осы цитрус басты артықшылығы - фолий қышқылының мазмұн. Бұл компонент елестету жоспарлап немесе қазірдің өзінде бала күтіп әйелдер үшін маңызды болып табылады. ол белсенді иммунитет жүйесін қолдау мен витаминдер ретінде Бірақ апельсин, барлық адамдар үшін қажет. Тіпті оның құрамына холестерин деңгейін төмендетеді компонент бар. Олар сондай-ақ азық-түлік игеруге жақсы көмектесіп, ас қорытуды әсер етеді. Сонымен қатар, Orange белсенді косметикалар, тері Сергіту және акнеге қарсы күрес көмек ретінде пайдаланылады. шамадан тыс пайдалану аллергиялық реакция тудыруы мүмкін, өйткені Бірақ жеміс бірдей қадам ұсынылмайды.
оның ликопин және флавоноидтар қатерлі ісік денесі қорғауға, өйткені Айтпақшы, грейпфрут, апельсин жанында орын алуы мүмкін. пектин қартаю теріні күресетін көмектеседі, себебі, сондай-ақ, ол әсіресе әйелдер сүйген.
ad

ҚАРАЖИДЕК

жастағы адамдар үшін ең пайдалы жазғы жидектер - қаражидек болып табылады. Ол антиоксиданттар бағалы болып табылады. адам жиі жеуге мұқтаждығы бар, ол осындай Альцгеймер және Паркинсон сияқты жасқа байланысты мәселелерді алдын алуға көмектеседі, өйткені, жыл сайын қаражидек. ол дәрумендер B, C және А. бар, өйткені Бірақ бұл, кез келген жастағы адамдар үшін өзекті болады ағза жидек үшін ең пайдалы қандай

БАНАН

С витаминінің банан көп, бірақ, басқа да жемістер салыстырғанда, ол көп із емес. Бұл жеміс басты артықшылығы - калий болып табылады. адам қан тамырларының проблемалар бар, немесе ол қант диабетімен ауыратын болса, онда Сондықтан, ол осы жеңсік жеуге қажет. Калий, сондай-ақ дене күшін және энергетикалық жабдықтарына береді. Бұл микроэлементтер төмен қан қысымы көмектеседі. Бұл жеміс ішек жақсы жұмыс істеуі үшін маңызды болып табылатын, талшық бай. Ол жетілмеген жеміс, әсіресе жүкті әйелдер үшін, жеуге жақсы емес екенін айта кету керек.

ҚАРБЫЗ

ad
Әл-ауқат қарбыз, мұндай темір, калий, магний, кальций, фолий қышқылы сияқты элементтерді қамтиды, бұл шын мәнінде тұрады. ол жай ғана Сонымен қатар В тобының дәрумендерге бай болып табылады және, ол болады және ішу, және азық ретінде ол, ыстық күні үнемдеу болып табылады, және сіз оны қайраткері үшін қорқады болуы мүмкін емес. Сондай-ақ, ол ішек қарағанда жақсырақ жұмыс бастайды кейін. Ол көп мөлшерде тұтынылатын, бірақ аз сыбаға болады. жеткілікті екі кесек жеуге арналған. Жүкті әйелдер үшін ең пайдалы жеміс
Құзыретті тәсіл желчь бүйрек бастап, денеден құм холестерин алып тастау, сондай-ақ іркілісті хабарламалары көмектеседі.
Ол бұл қарбыз атап өту маңызды болып табылады - жүкті әйелдер үшін ең пайдалы жеміс болып табылады. жүктілік кезеңінде, ол ұрықтың жүйке жасушаларының қалыптастыруда көмектеседі және ақ қан клеткаларының өндірісіне үлес өйткені, қажетті фолий қышқылы болып табылады. Ол сондай-ақ иммундық жүйесін қолдайды. Қарбыз - ісінуі басады несеп. Бірақ ол мұқият жидектер таңдау жақындауға маңызды орында әйелдер, емес сенімді сайт оны сатып, өйткені, уланған алу қаупі бар.

ӨРІК

ad
«Ең пайдалы жеміс пен жидекті» рейтингінде Өрік ол қойма микроэлементтер талап ретінде, соңғы емес. Ол каротин, калий, фосфор, йод қосылыстар, темір тұздары, және калий, магний, С дәрумені, P, PP, В1 бар. адам жіңішке қайраткері диеталар сақтайды Әрине, егер, ол осы жеміс қолданылуы тым қажет емес.
Бірақ өрік төмен қан қысымы көмектеседі және жүрек-қан тамырлары жүйесін нығайту, ісікті азайту және су-тұз алмасуының белгілейді. Ол қалқанша безі оң әсер етеді. Ол жүкті әйелдер үшін пайдалану ұсынылады. ең пайдалы жидек рейтингі
өрік пектин көп мөлшері бар, сондықтан ол ішекте тазалайды жақсы. шегуге тәуелді адамдар, қуырылған немесе майлы тағамдар, ол токсиндерді жоюға көмектеседі, өйткені, ол, жемісін жеуге жақсы.
өрік пайдаланып тамырларын нығайтатын Тағы бір мүмкін. Сонымен қатар, бұл өнім көгеріп тез пайда бейім теріге барларға үшін қажет. Таңқаларлық, бірақ екі немесе үш өрік үшін күн сайын жеуге жеткілікті денсаулық артықшылықтары, алуға. Бұл жеміс қарсы бар екенін, сондай-ақ есепке алған жөн.

БҮЛДІРГЕН

ad
Әрқашан балаларға арналған ең пайдалы жидек атап өткен жөн. Әрбір ана баланың қабыну процестеріне бірінші көмекшісі біледі - бұл таңқурай ғой. ол ауыруы, безгегі және қабынуды басады салицил қышқылы, бай бұл факт. Сондай-ақ, тамақтың аурулар бұл жидек болып табылады көмектеседі. Ол стафилококки өлтіруді шөп антибиотиктер бар. таңқурай қамтылған мырыш, ол өсу үшін жауапты екенін, белгілі А витамині жұтып көмектеседі.
Сонымен қатар, таңқурай мыс, кобальт, фолий қышқылы, В12, және құрамында темір. Барлық осы элементтер қан түзуші болып табылады. флаваноидтер ұштастыра С дәрумені ақ кемелерді нығайту. 10 ең пайдалы жидек
олардағы мырыш ер тұқым қалыптастыруға қатысады, өйткені Әсіресе таңқурай, ер көмектесе алады. Осы жидегі қалаған нәтижелерге болды, ол екі көзілдірікте күнделікті тұтынылатын керек.

ҚАНДАЙ ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕР, ӘСІРЕСЕ ҚҰНДЫ?

«Ең пайдалы жидектер мен жемістер» Номиналды Apple бірінші орынды алады, егер өрік оған көп түспейді және сіз оны беруге болады емес екенін білдіреді. ғалымдар тәтті-дәмділер бес түрлі түрлері туралы күн сайын жеуге кеңес сондықтан ол, кейбір жеміс басқа ауыстыру мүмкін емес, бұл есте сақтау маңызды болып табылады. жидектер саны шағын, бірақ өте маңызды шарты болуы мүмкін - бұл әртүрлілік.
ad
Әрине, әрбір жеміс пайдалы және маңызды микроэлементтер оның құрамына қамтиды. Мысалы, қара қарақат, қабынуға қарсы әсер ету кезінде ортақ суық, пайдалы болуы мүмкін, және қақырық тұт бронхиттің қақырық арттырады болады. Сондай-ақ, ревматизм үшін өзекті болып табылады және қан ұйыған болдырмайды ағызып. Kiwi біздің тіс және сүйек үшін пайдалы болады. Мүкжидек жұқпалы ауруларға қарсы қорғауға көмектеседі, және бүйрек тастар болдырмайды. Және де барлық-егер сенсорлық әрбір ұрықтың, ол өте пайдалы болады деп күмән жоқ.]]>
admin Tue, 28 Sep 2021 14:50:57 +0600